×

Kako pišemo vabila?
 • Vprašanje:

  Naslednji teden bo zares pester. V četrtek, 5. februarja, bomo odprli razstavo o življenju in delu Evalda Flisarja. Vsekakor lepo vabljeni.

  V vabilu me je zmotila besedica vsekakor v zvezi z vabljeni – zveni mi nekako takole: kljub vsemu pridite ..., pa ne vem, ali imam prav.


  Odgovor:

  V besedilu, ki ga navajate, ima beseda vsekakor poudarjalno vlogo: po SSKJ gre za poudarjanja zahteve (npr. vsekakor hočejo, da greš z njimi). V sobesedilu, ki ga navajate, tako poudarjanje deluje odvečno, saj nas uporaba členka vsekakor navaja k sklepanju, da na prireditev vabijo kljub nekemu razlogu, ki bi lahko bil naveden v predhodnem besedilu. Drugi razlog za to, da členek občutite kot odvečno sredstvo, pa je v tem, da govorimo o besedilu, ki je precej klišejsko, zato v njem tudi ne pričakujemo sredstev, ki bi spreminjale pomen drugih besed v znanem besedilnem okolju.

  Helena Dobrovoljc (februar 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.