×

Pisanje skupaj ali narazen: »na zdravje«
 • Vprašanje:

  Kako se pravilno uporabi beseda na zdravje? Skupaj ali narazen?


  Odgovor:

  Voščilo na zdravje, ki ga uporabimo pred pitjem alkoholne pijače ali po tem, ko kdo kihne, se piše narazen. Gre namreč za zvezo dveh besed in ne za eno besedo, kar je dokazljivo s tem, da med na in zdravje lahko vključimo še kako besedo, npr. na tvoje zdravje.

  Odgovore na to in temu podobna vprašanja si lahko sami poiščete v slovarjih slovenskega jezika, ki so prosto dostopni na naslovu www.fran.si. Naj pa opozorimo, da pri večbesednih slovarskih iztočnicah oziroma besednih zvezah iščete navadno po jedru zveze. V SSKJ se tako odgovor na vaše vprašanje nahaja v okviru iztočnice zdravje.

  Podobno problematiko srečamo pri izrazu na svidenje. Tudi tu bi lahko zapisali na veselo snidenje, s čimer utemeljujemo zapis narazen.

  Marko Snoj, Helena Dobrovoljc (februar 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.