×

Kako pisati ime »Republika S/srbska«?
 • Vprašanje:

  Ali se srbska v besedni zvezi Republika srbska piše z veliko ali malo začetnico?


  Odgovor:

  Ob tem vprašanju opozarjam na okoliščine, ki jih prinaša zapostavljeni prilastek v pridevniški obliki in zaradi katerih bi bilo mogoče pisati tudi pridevnik srbska z veliko začetnico, npr.: Boka Kotorska (nekoliko drugače je pri osebnih imenih, kjer je lahko pridevniška beseda v obliki priimka: Frančišek Asiški ali Herman Celjski).

  Po navedbah člana Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade RS (D. Perko) je ime Republika Srbska kot avtonomna federalna enota ob Federaciji Bosne in Hercegovine polno ime, ki ga lahko krajšamo Srbska. Torej tako kot Republika Hrvaška (hr. Republika Hrvatska). Pregled medijev s tega področja to navedbo potrjuje, saj slednji že razlikujejo med izrazoma Srbija in Srbska.

  Slovenskemu slovničnemu sistemu bližje, če bi ime federalne enote oblikovali po slovensko, npr. Srbska republika ali Bosanska srbska republika, kljub temu pa navedeni argumenti pričajo o ustreznosti zapisa z veliko začetnico Republika Srbska.

  Helena Dobrovoljc (marec 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.