×

Izvor besede »plavolaska«
 • Vprašanje:

  Zanima me izvor besede plavolaska.


  Odgovor:

  Samostalnik plavolaska je domačega izvora, in sicer je tvorjenka iz pridevnika plavolas »svetlolas«, to pa je zloženka iz pridevnika plav, ki pomeni skoraj isto, in samostalnika las.

  Slovenščina ima dva pridevnika plav. Pogosteje rabljeni pomeni »moder«, tj. »take barve kot jasno nebo podnevi«. Pred 500 ali več leti smo ga prevzeli iz bavarskonemške plau, ki ustreza knjižni blau. Drugi pridevnik plav, ki ga uporabljamo redkeje, pomeni »svetel z rumenkastim odtenkom«. Ker se uporablja skoraj izključno za označevanje barve las, je tako rekoč sopomenka pridevniku svetlolas. To besedo smo v 19. stoletju povzeli po drugih slovanskih jezikih, npr. hrv., srb. plav ali češ. plavý.

  Za označevanje ženske svetlih las imamo poleg plavolaska na voljo še izraze zlatolaska, svetlolaska in rumenolaska ter seveda blondinka, kar je tvorjenka iz ne več kot pred sto leti prevzetega pridevnika blond.

  Marko Snoj (julij 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.