×

Raba povratno svojilnega zaimka
 • Vprašanje:

  O povratnem svojilnem zaimku ste že pisali. Seznanjena sem s teorijo, da gre za pripadnost osebku. Kako je pa v sledeči povedi:

  • Mati mu je povedala v obraz, da se od njenih/svojih žuljev ne bo več redil.

  Po logiki teorije, ki je zapisana v vseh učbenikih, bi moralo biti prav svojih, je pa njenih. Problem je nastal verjetno zato, ker je poved dvostavčna s predmetnim odvisnikom. Vendar pa je osebek mati.


  Odgovor:

  Kot ugotavljate, gre v drugem stavku za predmetni odvisnik, ki pa ima z vidika stavčne analize svoj osebek (on). Zaradi zložene povedi je torej odvisno, »čigavi žulji« so predmet obravnave.

  Raba različnih zaimkov določa pomen:

  • Mati mu je povedala v obraz, da se (on) od njenih žuljev ne bo več redil 'da ona ne bo več delala zanj' oz.
  • Mati mu je povedala v obraz, da se (on)od svojih žuljev ne bo več redil 'da sam premalo dela'.

  Ker uporabljena moška oblika deležnika kaže, da je predmet obravnave on, hkrati pa je verjetno želja izpostaviti materino stališče, je smiselna raba svojilnega zaimka (prvi primer).

  V konkretnih besedilnih okoliščinah bi bila teoretično možna tudi ubeseditev Mati mu je povedala v obraz, da se od svojih žuljev ne bo več redila 'da odslej ne bo več mogla dobro skrbeti zase' oz., bolje, 'da bo poslej moral on skrbeti zanjo'. Zgolj v tem pomenu bi bila smiselna raba povratnega svojilnega zaimka.

  Nataša Gliha Komac (avgust 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.