×

Kako zapisati dvojni akademski naziv?
 • Vprašanje:

  Rad bi vas vprašal, kaj pomeni ddr. pred imenom, dvojni doktor ali doktor doktor?

  Ali se enak pristop uporablja tudi pri znanstvenem magisteriju? Torej dmag., kar bi pmenilo dvojni magister, ali mmag., torej magister magister.

  Ali pa se za dvojni trud za pridobitev dveh magisterijev sploh ne navaja?


  Odgovor:

  Kot smo že zapisali v odgovoru na podobno vprašanje, okrajšavo znanstvenega naziva ddr. razvežemo kot dvojni doktor oz. dvojna doktorica. Potencialni naziv za nekoga z dvema znanstvenima magisterijema (torej magisterijema po starem programu pred bolonjsko reformo) bi tako bil dvojni magister oz. magistrica, ki pa ni prav pogost (iskalnik ne najde niti ene pojavitve), zato se tudi okrajšava dmag. ni uveljavila. Razlog za to je morda v tem, da je v preteklosti, ko je še obstajal znanstveni magisterij, večina magistrov študij nadaljevala in pridobila doktorski naziv, namesto da bi opravila še en magisterij (gre torej bolj za pomanjkanje dvojnih magistrov kot za nenavajanje njihovega truda). Na spletu najdemo primer strokovnjaka, ki je svojo dvojno magistrsko izobrazbo zapisal kot mag. mag., čeprav je tudi to bolj stvar osebne izbire kot uveljavljene prakse.

  Kadar pa govorimo o dvojnem strokovnem magisteriju, to navedemo tako, da za nazivom mag. zapišemo obe stroki, iz katerih je nekdo magistriral: Janez Novak, mag. slov. in rus. Kot rečeno, pa gre v tem primeru za strokovni, ne znanstveni naziv.

  Urška Vranjek Ošlak (maj 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.