×

Izgovor besede »Wi-Fi« • Vprašanje:

  Zanima me, kako se v slovenščini pravilno izgovori beseda Wi-Fi. Ali je pravilno vajfaj, vifi ...

  Odgovor:

  Lastno ime Wi-Fi, ki ga uporabljamo tudi kot občno poimenovanje wi-fi, s katerim označujemo brezžično omrežje, v slovenščini izgovarjamo na dva načina: kot [ví fí] ali kot [váj fáj].
  Izgovora besede še nismo normirali, kar konkretno pomeni, da v stroki še ni bilo določeno, kako besedo izgovoriti in kateri od izgovorov je »pravilen«: izgovor po črki ali angleškemu bližji izgovor – ali nemara oba.
  O tem smo pisali že v odgovoru, kako Wi-Fi zapisati, pri čemer smo dali prednost podomačeni izgovarjavi: Kako pisati Wi-Fi?. Podobno je pri Hi-Fi.

  Ob pregledu izgovarjav različnih (navadno maternih) govorcev različnih jezikov, ki ga ponuja portal Forvo, ugotovimo, da v nasprotju s pričakovanji izvorna izgovarjava ni splošno razširjena: tudi poljski, češki, katalonski, francoski govorec izgovorijo Wi-Fi kot [ví fí].

  V odgovor naknadno dodajamo še ugotovitev kolegice Tanje Mirtič, ki potrjuje zgoraj napisano, namreč da se anketiranci, ki jih je povprašala glede izgovora te besede, kljub zavedanju, kakšna je angleška izgovarjava, načeloma odločajo za izgovor [ví fí].

  Helena Dobrovoljc in Tina Lengar Verovnik (januar 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.