×

Istodobnost • Vprašanje:

  Poved, kot je spodnja, mi dela sive lase. Predmetni odvisnik naj bi bil v sedanjiku, zanima pa me, ali se prilastkova ravnata po sedanjiku iz odvisnika ali po logiki, pretekliku. Hvala in lep pozdrav.
  Ni vedel, da so okna v resnici balkonska vrata, ki so vodila na balkon, ki je bil povezan s sobo za kartanje.
  Ni vedel, da so okna v resnici balkonska vrata, ki vodijo na balkon, ki je povezan s sobo za kartanje.


  Odgovor:

  Prilastkova odvisnika se ravnata po sedanjiku iz predmetnega odvisnika, kar je tudi logično, saj je dejstvo, da vrata v nekem objektu vodijo na balkon in da je ta balkon povezan s sobo za kartanje, neodvisno od trenutka govorjenja, lahko bi govorili o dejstvih, ki so brezčasna, oz. o brezčasnem sedanjiku.

  Ni vedel, da so okna v resnici balkonska vrata, ki vodijo na balkon, ki je povezan s sobo za kartanje.

  Pogojno, npr. če bi govorili o objektu, ki ga ni več, npr. Titaniku, bi prilastkova odvisnika zapisali tudi v pretekliku, a tedaj bi preteklik pričakovali tudi v predmetnem odvisniku:

  Ni vedel, da so bila okna v resnici balkonska vrata, ki so vodila na balkon, ki je bil povezan s sobo za kartanje.

  O istodobnosti v podredno zloženih povedih si je mogoče več prebrati v slovnici, npr. Toporišičevi na strani 512 id. Na tem mestu omenimo le še to, da sedanjik v odvisnih stavkih lahko izraža tudi istodobnost glede na dejanje nadrednega stavka, četudi to ni v sedanjiku, npr.:
  Janez pravi, da ima dobro službo.
  Janez je rekel, da ima dobro službo.
  Janez bo trdil, da ima dobro službo.

  Helena Dobrovoljc (januar 2017)


Log in to reply
 

Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.