×

Tvorba pridevnika za barvni odtenek, podoben barvi jajčevca • Vprašanje:

  S sinom se hecava in skušava najti besedni par po kopitu pomarančno oranžna, slivovo modra, zatakne pa se nama pri jajčevcu:
  jajčevsko vijolična?


  Odgovor:

  Slovenski pravopis 2001 res v slovarskem delu uporabnika usmerja od prevzete melancane k jajčevcu, vendar pa se je pri nadaljnjih tvorjenkah prevzeta beseda melancana izkazala kot besedotvorno bolj produktivna, saj pridevnika iz samostalnika jajčevec očitno ne tvorimo, iz melancana pa. V različnih spletnih virih najdemo namreč zglede kot:

  • Ne manjkajo niti cvetoča in vesela rumena, melancanasto vijolična, nezgrešljiva poletna bela ter druge žive barve.
  • Tukaj so vendar še grafitno sivi, melancanasto vijolični, polnočno modri, gozdno zeleni in vsi odtenki vmes), pa peščeni, kaki, bežkasto nude ter sivi odtenki lakov; tu imamo tudi vse neonske in fluorescentne barve, ki si jih je mogoče zamisliti.

  Ob pridevniku vijoličen, vijoličast se redko pojavljajo prislovi, ki bi opredelili odtenek podrobneje, a vendar:

  • slezenasto vijoličen: Aromatično dišeči listi so po obliki podobni hrastovim listom; cveti poleti in ima slezenasto vijoličaste cvetove v šopastih skupinah.(Vrtnarski priročnik)
  • purpurno vijoličen: V začetku maja se na suhih traviščih v okolici vasi najprej pojavijo številne navadne kukavice, ki imajo purpurno vijoličaste ali lila cvetove zbrane v rahlem klasastem socvetju. (Naša žena)
  • sivkino vijoličen: Očesni pregib in zunanji očesni kotiček poudarite s temnejšim, sivkino vijoličnim svinčnikom. (Kmečki glas)

  Očitno se pri opredeljevanju odtenka vijolične, vijoličaste raje odločamo za cvetlice kot zelenjavo. :)

  Helena Dobrovoljc (marec 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.