×

Kako pišemo imena organizacij oz. stvarna lastna imena v imenih nagrad?
 • Vprašanje:

  Zanima me ali se v imenih nagrad ohranja velika začetnica za imena organizacij ali ne?
  Kot primer bi dal Pushcart Prize. Nagrada je poimenova po založniški hiši Pushcart Press. Precej slovenskih strani nagrado zapisuje z malo začetnico - nagrada pushkart. Glede na ta odgovor sicer sklepam, da se Pushcart zapiše z veliko začetnico, ker imena podjetij zapisujemo z veliko začetnico, se pravi nagrada Pushcart. Hkrati pa lahko ime vzamemo kot poslovenjeno in je preprosto le ime nagrade, ki se piše z malo začetnico.

  Po drugi strani pa bi bil najbrž ustrežnejši prevod Pushkartova nagrada, saj jo le to podjetje podeljuje in se po njem tudi imenuje.

  Na splošno mi je zapis nagrad z malo začetnico že od osnošolskih dni nelogičen in nepraktičen, saj so prav tako lastna imena - imena nagrad. Hkrati pa smo tudi izjeme kar se takšnega zapisa tiče, ker ostali (tudi slovanski) jeziki zapisujejo imena nagrad z veliko začetnico. Če se malce pošalim ... Smo tako zavistni, da še imena nagrad pišemo z malo začetnico, da jim zmanjšamo vrednost?


  Odgovor:

  Lastna imena se v imenih nagrad in tudi častnih in drugih nazivov pišejo z veliko začetnico, npr.

  • zlati znak ZRC SAZU, nagrada Prešernovega sklada, nagrada Nelsona Algrena, plaketa mesta Ljubljane, red generala Maistra, miss Slovenije.

  Imena nagrad so sicer res mejno pravopisno področje, na katerem se pogosto pojavi dvom, zakaj jih ne obravnavamo kot imena in pišemo z veliko začetnico že v prvi sestavini. Vendar skupina ni povsem homogena. Med imeni nagrad je več podskupin, ki bi jih tudi po spremembi pravila pisali z malo začetnico, saj imajo opisni značaj in vrstni pomen. V Pravopisni komisiji pri SAZU in ZRC SAZU smo se tako po premisleku odločili, da te raznolike skupine poimenovanj ne bomo razdelili na podskupine. S tako diferenciacijo bi namreč omogočili, da se zdaj ena skupina obravnava kot več podskupin in se različno vede tudi glede začetnice. Nagrade, priznanja, častne naslove ipd. torej še naprej pišemo z malo začetnico:

  • medalja za hrabrost, srebrni red za zasluge, veliki kristalni globus, prva nagrada občinstva, zlata olimpijska medalja, nagrada žirije;
  • zlato pero, zlata palma, kresnik, grammy, emmy, oskar, vilenica;
  • vinska kraljica, kralj cvička.

  Zapis z veliko začetnico zagovarjamo le v primerih, ko se ime nagrade začne s svojilnim pridevnikom iz lastnega imena:

  • Pushcartova nagrada, Prešernova nagrada, Borštnikov prstan, Bloudkova plaketa, Nobelova nagrada.

  Helena Dobrovoljc (maj 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.