×

Zakaj vejica pred »in«
 • Vprašanje:

  Veliko gledam TV in na enem podnapisu je bil napisan stavek, pri katerem mi ni jasno, zakaj je bila vejica pred in. Stavek se je glasil:

  Ti imaš že veliko svojih težav, in ena izmed njih je tvoj alkoholizem.

  Kaj porečete na to, da je prevajalec pred veznikom in napisal vejico? Ali se je mogoče zmotil ali ne? Mar ni to vezalno priredje? Če se ni zmotil, me seveda zanima obrazložitev.


  Odgovor:

  V zapisanem primeru je vejico pred in mogoče postaviti, nikakor pa ni nujna. V odgovoru na podobno vprašanje -- Vejica pred "in", če "in" izraža posledico -- sem na podlagi zgledov iz SSKJ-ja ugotavljala, da jo pišemo zlasti v primerih, ko želimo nevezalno razmerje (posledično, sklepalno ipd.), ki ga lahko uvaja veznik in, posebej izpostaviti in ko tudi v govoru na tem mestu naredimo premor (če vejice ni, tudi premora pred in ni). Namesto vejice lahko pred in v takih primerih postavimo tudi pomišljaj, dopolnjevalnost (za to namreč gre v vašem primeru) pa bi lahko izrazili tudi s pa: Ti imaš že veliko svojih težav, ena izmed njih pa je tvoj alkoholizem.

  Druga možna razlaga pa je, da gre za dostavek, torej za naknadno dodano informacijo, ki bi lahko bila ubesedena tudi v samostojni povedi: Ti imaš že veliko svojih težav. In ena izmed njih je tvoj alkoholizem. Vejica tudi v primeru takšne skladenjske interpretacije pomeni govorni premor pred drugim delom povedi.

  Tina Lengar Verovnik (oktober 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.