×

Začetni in končni pozdrav v voščilih in čestitkah
 • Vprašanje:

  Zanima me, če se pri pisanju voščil in čestitk navede tudi končni pozdrav ali pa se besedilo zaključi z imenom oziroma imenom in priimkom.


  Odgovor:

  Voščila in čestitke so zelo raznoliki. Če voščimo tako, da si pomagamo z mislijo, verzom ali kakim citatom, je lepo, če dodamo voščilu tudi osebno sporočilo. Če je celotno voščilo že osebno, lahko končni pozdrav vpletemo v besedilo. Podpis je vsekakor del pisemskega sporočanja.


  Ni ne bližnjice ne široke poti do znanja. (Evklid)
  Draga Mojca!
  Ob uspešno opravljeni diplomi ti čestitava in želiva še naprej uspešen študij.
  Tvoja babica in dedek

  Spoštovani dr. Samo Medved,
  z navdušenjem smo prebrali novico o častnem priznanju, ki ste ga prejeli za svoje dolgoletno delo. Čestitamo Vam in Vam želimo veliko zdravja!
  Mejačevi

  Kaj pa ločila?

  • Kot kažejo zgornji primeri, se za (vljudnostnim) nagovorom danes večinoma danes piše vejica (in v slovenščini potem naprej v novi vrsti z malo začetnico), saj se klicaj kaže kot premočno ločilo, ne glede na formalnost.

  • Na koncu, pred podpisom, je vejico le težko utemeljiti kako drugače kot z navado, ki je prišla k nam od kdo ve kod. Raznostavčno se piše pika, istostavčno pa se ločilo ne piše:

  Z lepimi pozdravi iz Ljubljane.
  Mojca

  Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam.
  Pavel

  Lepo te pozdravlja
  Kruno

  Helena Dobrovoljc, Peter Weiss (november 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.