×

Ali naziv spada k imenu ali priimku?
 • Vprašanje:

  Zanima me kako pa je z uporabo nazivov v primeru, da moraš uporabiti samo ime ali samo priimek? Npr. da prijavljaš nekoga na neko konferenco, ki ne dopušča posebne navedbe naziva, želiš pa izpostaviti, da ima oseba naziv. Ali ga pripišeš k imenu ali k priimku?


  Odgovor:

  Glede na to, da lahko neko osebo naslavljamo kot dr. Žan Kralj ali kot zgolj dr. Kralj, bi bil splošni odgovor na vaše vprašanje, da akademski naziv bolj spada k priimku.

  Vendar pa je pri izpolnjevanju elektronskih obrazcev, kjer v vsako polje vpišete zgolj ime oziroma zgolj priimek, treba vedeti, kako se bo kombinacija obojega izpisovala v računalniško generiranem seznamu. Če vpišete npr. dr. pred priimek, v seznamu pa bo ta uvrščen za ime, bo oblika izpisa Žan dr. Kralj. Če bo v izpisu na prvem mestu priimek, pa bo to najverjetneje zaradi abecednega vrstnega reda in bo v tem primeru udeleženec (napačno) uvrščen k črki d (zaradi dr. na začetku) in ne k črki k.

  Tina Lengar Verovnik (november 2017)


Log in to reply
 

Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.