×

Knjižni izraz za »PPT predstavitev«
 • Vprašanje:

  Zanima me knjižni izraz za ppt-predstavitev.


  Odgovor:

  Microsoft PowerPoint je registrirana znamka, ki se piše z veliko, kar lahko preberete tudi v enem od starejših odgovorov na to temo: Kako se piše beseda: Power Point?

  V knjižnem jeziku je povsem običajno, da izdelke neke znamke ali tipe oz. vrste teh izdelkov pišemo z malo začetnico. Spomnimo se npr. avtomobilskih znamk in avtomobilov te znamke, obširneje se lahko na to temo poučimo npr. v odgovoru Pisanje imen izdelkov in znamk ter vprašanje velike začetnice in živosti.

  V primeru programa Microsoft PowerPoint ali predstavitve v tem programu je torej lahko knjižno poimenovanje – powerpoint -- zapisano z malo. Prav tako z malo zapisujemo primere, kjer je prišlo do poobčnobesedenja, kar pomeni, da se izraz powerpoint uporablja za kateri koli program za računalniško predstavitev ali za predstavitev v takšnem programu. Navajamo nekaj zgledov iz korpusa Gigafida:

  V času od 16. do 20. oktobra bodo tako pripravili tečaje powerpointa, uporabe interneta, excela, digitalne fotografije (osnove), worda, desetprstnega slepega tipkanja in jezikovni tečaj francoščine za začetnike.
  Med predavanjem je gostja s pomočjo powerpointa predstavila mladini delovanje evropskih inštitucij /.../
  Za učence smo organizirali avtobusni prevoz v spremstvu mentoric, pripravili predavalnico, kjer so mladi podjetniki predstavili svoje navidezno podjetje in izdelke v podjetniški kotičkih ter mini poslovne načrte v predstavitvi v powerpointu.

  Kratica PPT se v knjižnem jeziku ne zdi dovolj uveljavljena, če pa bi se pri poimenovanju želeli izogniti (posrednemu) navajanju znamke, lahko uporabite besedno zvezo računalniška predstavitev, kar predlaga Islovar kot ustreznico za angleški slide show.

  Vstavljanje logotipa podjetja v računalniško predstavitev je dokaj pogosto opravilo.
  Projekt so predstavili tudi pri pouku biologije, kjer so podali osnovne informacije o teh živalih, Vid pa je v ta namen pripravil računalniško predstavitev.

  Mija Michelizza (marec 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.