×

Citat kot premi govor ali samostojno?
 • Vprašanje:

  zanima me, kako je z vrinjenimi citati ali naslovi (v tem primeru), ki optično delujejo kot premi govor. Se pravilno piše (bodite pozorni na položaj vejice na koncu omenjenega naslova) ...

  Po predavanju z naslovom »Cesar Avgust dve tisočletji pozneje,« ki se bo pričelo ob 15. uri, bo sledila pogostitev.

  ali

  Po predavanju z naslovom »Cesar Avgust dve tisočletji pozneje«, ki se bo pričelo ob 15. uri, bo sledila pogostitev.


  Odgovor:

  V primeru, ki ga navajate, narekovaji niso uporabljeni za označevanje premega govora ali navedka (citata), temveč je z njimi zamejen naslov predavanja. Aktualni pravopis v členu 466 sicer pravi, da naj bi za označevanje naslovov podjetij, ustanov, umetnostnih del (danes bi niz nadaljevali še s čim) uporabljali narekovaje le, kadar naslovov brez njih (zlasti na začetku povedi) ne bi prepoznali kot lastna imena (npr. »Oljki« je zelo melodiozna Gregorčičeva pesem.Ali si že videl »Tugomerja«?). Vendar je v sodobni praksi tako označevanje precej pogosto.

  Kako je v vašem primeru z ločili, pa lahko ugotovite že s tem, da namesto narekovajev pri naslovu uporabite npr. ležeči tisk:

  • Po predavanju z naslovom Cesar Avgust dve tisočletji pozneje, ki se bo pričelo ob 15. uri, bo sledila pogostitev.

  Torej tudi:

  • Po predavanju z naslovom »Cesar Avgust dve tisočletji pozneje«, ki se bo pričelo ob 15. uri, bo sledila pogostitev.

  Tina Lengar Verovnik (april 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.