×

Kako zapišemo »čutnodomišljijski«– z vezajem ali brez njega?
 • Vprašanje:

  Kako se pravilno piše čutnodomišljijski, skupaj ali z vezajem, in kaj to pomeni?
  V učnem načrtu za slovenščino npr. piše: Učenec upovedi čutnodomišljijsko predstavo književnih oseb.


  Odgovor:

  Podstava za pridevnik čutnodomišljijski je besedna zveza čutna domišljija, zato pridevniško tvorjenko pišemo skupaj. Za podoben primer že najdete odgovor v Jezikovni svetovalnici: Kako narediti pridevnik iz zveze jezikovne tehnologije?.

  V obstoječih virih vidimo, da se pridevnik pojavlja predvsem v zvezi čutnodomišljijska predstava, ki jo navajate tudi sami. Čutnodomišljijska predstava (književnih oseb) je predstava, ki temelji na domišljiji, pri čemer je ta tesno povezana z doživetim (zaznanim).

  Pridevnika čutnodomišljijski ne najdemo ne v obstoječih jezikovnih priročnikih ne v korpusu Gigafida. Pojavi se v Korpusu akademske slovenščine (tj. korpus znanstvenih besedil), in sicer v štirih različnih diplomskih/magistrskih/doktorskih delih, in v spletnih besedilih. Za zvezo čutnodomišljijska predstava v strokovni literaturi in učnih načrtih za predmet slovenščina kot sinonimi nastopajo tudi domišljijskočutna predstava, domišljijska predstava in eidetska predstava (slednja po Kmeclovi Mali literarni teoriji iz leta 1976) (Lea Kotnik, Recepcija fantastičnih elementov v fantastični pripovedi Matilda v 4. razredu devetletne osnovne šole: magistrsko delo, 2014, 24). Je pa pridevnik čutnodomišljijski ustreznejši kot domišljijskočutni, katerega podstava je torej domišljijski čut.

  Boris Kern (junij 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.