×

Zapis zveze »družbenokulturni center«
 • Vprašanje:

  Zanima me pravilen zapis zveze družbenokulturni center. Na spletu sem namreč zasledila različne – skupaj (podredna zloženka), z vezajem (priredna zloženka).


  Odgovor:

  Pravzaprav je lahko eno ali drugo, odvisno od pomena. Pa poglejmo.

  1. družbenokulturni center
   Podredna zloženka družbenokulturni je tvorjena iz besedne zveze družbena kultura, ki opisuje načine, kako "množice ustvarjajo sodobno kulturo" (vir). Izraz uporablja tudi Slovenski etnografski muzej, kjer z njim zajemajo različna področja, kot so npr. delo, komuniciranje, pravo, odnosi itd. Izraz družbenokulturni center bi tako pomenil organizacijo, ki se ukvarja s sodobno kulturo v najširšem smislu.

  2. družbeno-kulturni center
   Priredna zloženka družbeno-kulturni pomeni, da je nekaj hkrati družbeno in kulturno. V slovenskem okolju so pogosti kulturni, družbeni in drugi domovi/centri, ki predstavljajo prostor, kjer lahko posamezniki in skupine iz lokalnega okolja javno delujejo (npr. Družbeni dom Prevalje, Družbeni center Barje; Kulturni dom Nova Gorica, Kulturni dom Slovenj Gradec; Gasilsko-kulturni dom Mezgovci). Zato združevanje različnih poimenovanj za podobne ustanove ni nepričakovano.

  Več o zapisovanju prirednih in podrednih zloženk lahko preberete tukaj.

  Urška Vranjek Ošlak (junij 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.