×

Kako zapisati ime »pice Margerite«?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako je treba v spodnjem stavku zapisati ime pice:
  Jedel je odlično Margherito/Margerito/margherito/margerito.


  Odgovor:

  O večbesednih imenih jedi, ki so sestavljene iz občnoimenskega jedra in lastnega imena, smo v svetovalnici že pisali:

  Pisanje imen jedi: šolski jedilnik
  Ime jedi je dvobesedno, ob občnoimenskem jedru je desni prilastek v imenski obliki (pečenka Wellington, mesni zvitek Stefani), ki ga pišemo torej z veliko začetnico. Enako velja za pico Margerito, ki naj bi po pripovedovanju dobila ime po kraljici Margeriti Savojski, ženi Umberta I. okoli leta 1889. (Kasneje se je izkazalo, da je bila pica pripravljena v Neaplju že prej (1796–1810), ime pa je ostalo.) Zgodovinska imena monarhov navadno slovenimo, še zlasti, če imamo v slovenščini primerno vzporednico: Karel, Margerita, Elizabeta …, zato Margerita.

  V izvirniku so imena tipa pizza Margherita (Italija), beef Wellington (Velika Britanija), руло Стефани (Bolgarija), zapisana dvobesedno, zato jih tako tudi prevajamo: pica Margerita, pečenka Wellington, mesni zvitek Stefani.

  V vašem primeru gre za pogovorno elipso jedra besedne zveze, ki nas opozarja, da je morda že prišlo do spremembe funkcije izraza: če bi z izrazom margerita (ker je občno poimenovanje, seveda povsem fonetično zapisano) označevali vrsto pice s paradižnikom, baziliko in mocarelo, potem bi upravičili tudi rabo male začetnice, ki jo v nekaterih primerih že lahko zasledimo, a ne v pomenu vrste. Še vedno gre za eno vrsto pice, le povezava z lastnim imenom se izgublja:

  • ... v Lidlu imajo več različnih margerit ... ('pice različnih proizvajalcev');
  • ... kebab pice obstajajo tudi pri nas, sicer nekoliko drugačne. Gre če se ne motim za margerito s kebab mesom in prelivom na vrhu ... ('jed, v kateri se združita pica Margerita in kebab')

  Če bi šlo za občni izraz, bi margerita lahko nastopala v vlogi občnoimenskega jedra, npr. Od vseh ljubljanskih pic imam najraje magerito Zmaj. (Primer je seveda izmišljen, narejen po vzorcu superge (znamke) Adidas.)

  Helena Dobrovoljc (oktober 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.