×

Naslavljanje predsednika države Madžarske
 • Vprašanje:

  Skladno z ustavo ima država Madžarska tudi uradno dolgo ime države Madžarska in ne več Republika Madžarska, kot je bila pred letom 2012. Beseda republika je ostala le še v uporabi nazivanja predsednika države. Kako menite, da bi pravilno pisali naziv v slovenskem jeziku, zagata je pri začetnicah besede republika:

  • gospod J. A., predsednik republike Madžarske
   ali
  • gospod J. A., predsednik Madžarske republike.
   Ali kako drugače?

  Dobesedni prevod nazivanja predsednika v madžarščini je republiški predsednik. V angleškem nazivanju uporabljajo President of the Republic of Hungary.


  Odgovor:

  Glede na uradni naziv predsednika predlagamo zapis gospod J. A., predsednik republike Madžarske, saj je bilo, kot tudi sami omenjate, uradno dolgo ime države spremenjeno v ime Madžarska, zato zapis Republika z veliko začetnico ne bi bil ustrezen. Dobesedni prevod iz madžarščine republiški predsednik brez omembe države se zdi za mednarodni kontekst manj primeren, vzporednice s pisanjem velike začetnice v angleščini (Republic) pa ne moremo potegniti, saj se v angleščini tako kot pri naslovih tudi pri nazivih samostalniki pišejo z veliko začetnico.

  Urška Vranjek Ošlak, Mija Michelizza (oktober 2018)


Prijavite se za odgovor