×

Kako je prav: »bolan – bolana« ali »bolan – bolna«?
 • Vprašanje:


  V pogovornem jeziku ljudje pogosto uporabljamo besedo bolana namesto bolna (za žensko obliko, pri moški bolan nimamo težav). Zanima me ali je različica bolana sploh pravlina in dovoljena za uporabo.


  Odgovor:

  Sklanjanje brez izpada -a- (v stranskih sklonih bolnega, bolnemu; bolne, bolni itd. je vidno, da gre izhodiščno v resnici za neobstojni polglasnik, in ne a) vsekakor ni knjižno, podobno kot ne npr. pri močen/močan, močna, močno [in ne *močana, *močano] ali dolžen/dolžan, dolžna, dolžno [in ne *dolžana, dolžano].

  Se pa oblike z brez izpada -a- pojavljajo v neknjižnem pogovornem jeziku, in sicer zlasti v povedkovem določilu (npr. Resda so bolani, vendar jim je bolezen izgovor, da lahko sedijo in se bašejo s hrano, Koliko dreves so pa požagali, pa niso bila nič bolana.) ter v prenesenem pomenu 'ki izrazito negativno odstopa od pričakovanj; neumen, neprimeren, nenormalen' (npr. /…/ ste prevelike reve pa sproščate tukaj frustracije in zdravite svoje bolane ume, Kaj tudi danes se ne morate vzdržati bolanimi komentarji, hvala za informacijo, /…/ tu je preveč primitivcev z bolano fantazijo.).

  Če povzamemo: kadar pišete ali govorite knjižno, je sklanjanje pridevnika bolan brez izpada -a- odsvetovano, razen če želite namenoma zbujati pozornost.

  Domen Krvina (november 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.