×

Vabilo na poroko in svojilni ali povratni svojilni zaimek
 • Vprašanje:

  z zaročenko piševa vabilo za poroko in sva naletela na dilemo pri uporabi (povratno) svojilnega zaimka.
  Stavek, ki nama povzroča dilemo je:
  Lepe trenutke radi delimo s svojimi najbližjimi in tudi midva bi rada svojega (najinega) delila z vami.

  Kakšna je razlika ob uporabi ene ali druge možnosti? Ali se ob uporabi povratno svojilnega zaimka razume kot en skupen trenutek, ali trenutek od vsakega posebej?


  Odgovor:

  To tematiko smo v svetovalnici obravnavali že večkrat:

  https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/2956/povratni-svojilni-zaimek-enostavčna-in-večstavčna-poved
  https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/1644/povratnosvojilni-zaimek

  V vajinem primeru raba povratnosvojilnega zaimka svoj ni problematična, saj je v drugem stavku obravnavane povedi osebni zaimek, na katerega se svoj nanaša, tudi površinsko jasno izražen: /…/ tudi midva bi rada svojega delila z vami.

  Ostaja še vprašanje, ali bi bilo mogoče svoj v tem stavku razumeti kot "vsak svoj", ne pa kolektivno najin. Če menita, da bi kdo od povabljenih to lahko razumel tudi tako, potem za izrazito poudarjenost skupnega uporabita najin, pri katerem ni o "več kot eden in manj kot tri" nobenega dvoma. Poleg tega bi to ustvarilo stilno varianco s prvim stavkom povedi: /…/ s svojimi najbližjimi in tudi midva bi rada najinega /…/.
  Po drugi strani ponovitev svoj v drugem stavku konkretizira vajin svoj glede na splošni osebek prvega stavka [vsi] radi … s svojimi najbližjimi, in tudi midva bi rada svojega /…/.

  Vendarle, ker je osebni zaimek midva že izpostavljen, predstavlja najin dodatno poudarjanje, medtem ko bi za trdno razumevanje "vsak posebej" to moralo biti izrecno upovedeno: /…/ in tudi midva bi rada vsak svojega /…/ – razen če seveda kdo želi razumeti na tak način. Pa tudi če bi, bosta k temu skupnemu trenutku prispevala vsak svoje najboljše, da bo zares vajin.

  Kot vidita, sta obe možnosti ustrezni: nanašanje na midva je v drugem stavku povedi povsem jasno, poleg tega drugi svoj napolnjujeta z zelo konkretno vsebino glede na splošno v prvem stavku. Najin medtem pomeni dodatno poudarjanje, stilno varianco in "polno zavarovanje" pred razumevanjem "vsak svojega".

  Domen Krvina (november 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.