×

Kaj pomeni »pravnoinformacijski« in kaj »pravno-informacijski« sistem?
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali se izraz pravno-informacijski sistem res pravilno zapiše z vezajem.

  Mar ni podstava pravna informacija in gre torej za isto tvorbo kot pri poslovnoinformacijskem sistemu, pri katerem gre v resnici verjetno za poslovni informacijski sistem?

  Če je pravilen zapis z vezajem, bi morala biti v skladenjski podstavi te zloženke samostalnika pravo in informacija. Se pravi, da gre za pravni in informacijski sistem. Toda pravni sistem ima povsem drug pomen.

  Bi moral biti tudi PisRS pravni informacijski sistem (analogno s poslovnim informacijskim sistemom) z naslednjim pomenom: informacijski sistem, ki vsebuje informacije o pravu (zakonodaji)?


  Odgovor:

  V primeru sistema, ki združuje in javnosti omogoča vpogled v pravne dokumente, je podredna zloženka dejansko edina smiselna. Tak sistem ponuja pravne informacije, iz te podredne zveze pa tvorimo pridevnik pravnoinformacijski. Tako zloženko bi uporabili npr. tudi v zvezi pravnoinformacijska pisarna, saj tudi taka služba zagotavlja pravno svetovanje (oziroma informacije).

  Vendar pa se zdi, da gre tudi pri tej zloženki za podobno dvojno možnost kot pri paru socialnoekonomski in socialno-ekonomski (oziroma družbenoekonomski in družbeno-ekonomski), o čemer smo že pisali. V gradivu najdemo namreč tudi ime Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, pri katerem je iz opisa dejavnosti na spletni strani razvidno, da ponujajo tako različne (ne le pravne) informacije kot tudi pravno svetovanje. V takem primeru pa je edina smiselna tvorba priredne zloženke, tj. pravno-informacijski.

  Tina Lengar Verovnik (december 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.