×

Kako zapisati naslov spletne strani?
 • Vprašanje:

  Kako se pravilno navaja naslov spletne strani (na primer v časopisu)? Je treba zapisati tudi https:// ali ne, npr. https://svetovalnica.zrc-sazu.si ali samo: svetovalnica.zrc-sazu.si?


  Odgovor:

  HTTP in njegova zavarovana različica HTTPS v spletnem naslovu določata vrsto protokola in se ob vpisu spletnega naslova tudi brez tega elementa v naslovni vrstici brskalnika največkrat samodejno in ustrezno vpišeta, zato praviloma ne prihaja do težav pri iskanju ciljne spletne strani. Ker se izjemoma lahko pojavijo težave, je priporočljiv natančnejši način zapisa z določilom vrste protokola, torej https://svetovalnica.zrc-sazu.si, bralcu prijaznejši pa je verjetno drugi način zapisa spletnega naslova (svetovalnica.zrc-sazu.si), ki ga svetujemo le v primeru, če smo prepričani, da se skrčeni naslov pravilno preusmeri.

  V nekaterih besedilih spletne naslove navajajo med lomljenimi oklepaju, npr. https://svetovalnica.zrc-sazu.si. David Crystal v knjigi Language and the Internet (2001) ta način utemeljuje z jasnostjo ločevanja naslova od preostalega besedila. A zdi se, da so spletni in elektronski naslovi danes v besedilu postali jasno zamejeni, v e-obliki pa se še obarvajo ali podčrtajo, da tovrstno ločevanje niti ni več potrebno.

  Mija Michelizza (marec 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.