×

O odstotkih in popustih v pridevniški zloženki
 • Vprašanje:

  Je ustrezen zapis - 20 % popust na celoten nakup? Ali ni ustrezneje 20 % popust na celoten nakup. Ta minus oziroma vezaj pred 20 mi ni popolnoma razumljiv. Razumem ga pri stopinjah - 20 stopinj, pri odstotkih pa ne. Torej kateri zapis je ustreznejši?


  Odgovor:

  Zapis ni ustrezen, saj je pridevniška zveza številke (20) in znaka za odstotek (%) zapisana z eno besedo kot zloženka, npr. dvajsetodstotni popust.

  Če želimo zapisati namesto besede številko in znamenje, se pri pridevniku vse pogosteje odločamo za zapis z vezajem, ki ga sicer najdemo že v SP 2001:

  šéstodstóten -tna -o (ẹ̑ọ̑) Povečanje proizvodnje je ~o ‹6-%

  Samostalnik popust že vključuje pomen 'zmanjšati, zmanjšanje', zato je poudarjanje tega z minusom nepotrebno, tudi v rabi ni razširjeno. Če pa želite poudariti, da gre za razpon popustov do 20 odstotkov, potem je priporočljivo zapis smiselno razvezati: do 20-odstotni popust na celoten nakup ali do 20 odstotkov popusta na celoten nakup.

  O zapisovanju odstotkov smo v naši svetovalnici sicer že pisali, prim.

  Nataša Gliha Komac, Helena Dobrovoljc (maj 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.