×

Imena poklicev in raba vezaja: »knjižničar vnašalec«
 • Vprašanje:

  Dvojna imena poklicev pišemo s stičnim vezajem, pregibata se obe sestavini. Kako pa zapišemo npr. knjižničar vnašalec (knjižničar, ki vnaša določene vsebine na portal), knjižničar moderator, bibliotekar informator, kjer vnašalec, moderator in informator niso poklici, temveč le izrazi, ki natančneje opredeljujejo področje dela, ki ga knjižničar opravlja. Ali v takih primerih uporabimo stični vezaj, nestični pomišljaj ali celo pustimo brez ločila?


  Odgovor:

  Na vprašanje je bilo odgovorjeno že v odgovoru: Dvojna imena poklicev

  Pri izrazih tipa knjižničar vnašalec, knjižničar moderator, bibliotekar informator gre – kot ste zapisali že sami – za natančnejšo opredelitev področja dela, ki ga opravlja, torej za podredne zveze, ki jih pišemo kot besedne zveze, brez vezaja. Podobno tudi gozdar sekač, informatik programer v zgoraj navedenem odgovoru.

  Helena Dobrovoljc (oktober 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.