×

Nizi let (»v dvajsetih, tridesetih ...«) pri izražanju starosti oseb
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako je pravilno izražati nize let (na način dvajseta, trideseta,...) pri izražanju starostnih obdobij oseb.

  Primer:
  V svojih tridesetih je ustvaril veliko pomembnih književnih del.

  Ali 'svojih tridesetih' v tem primeru oznacuje obdobje, ko je oseba imela 21-30 let ali obdobje v katerem je imela 31-40 let.

  Na spletu se namreč pojavljajo različne razlage.

  Odgovor:

  O tem, da je mogoče razumeti desetletja v stoletju dvoumno, smo že pisali: https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/1221/zapisovanje-desetletij-v-stoletju

  Podobno različno pojasnjujemo izraze, kadar govorimo o starosti. Za osebo, ki je praznovala 30. rojstni dan, res lahko rečemo, da si je naložila četrti križ, saj gre – matematično gledano – v četrto desetletje svojega življenja.

  Vendar pa se pri navajanju starosti vse bolj ravnamo enako kot pri desetletjih, ko nam je vodilo označujoči letnici. Npr. v SSKJ (1970 in 22014):

  trídeseti -a -o štev. (ȋ)
  ki v zapovrstju ustreza številu trideset: praznovati trideseti rojstni dan; tridesetega [30.] novembra / trideseti del česa tridesetina
  ● knjiž. v tridesetih [30.] letih prejšnjega stoletja od 1930 do 1940

  Navedena raba je vse bolj razširjena, tudi pod vplivom angleških besedil, čeprav ne ustreza matematični logiki, npr.

  • Musical Tommy je Townshend napisal v šestdesetih letih in po njem so posneli tudi film. (Mišljeno je leto 1969.)

  Ta način je vse bolj uveljavljen tudi za starost, saj za osebo v njenih tridesetih rečemo, da je stara med 30 in 39 let, npr.:

  • Čeprav se je par, ki se je zaročil decembra 2011, poročil pa 2013 v Italiji, dolgo trudil zanostiti, Chrissy to ni vzelo poguma: "Mislim, da bom v svojih tridesetih ves čas noseča.
  • Kaj bom torej storila, da bom svoja trideseta leta preživela s kar najmanj mukami in obremenjevanja? (iz konteksta je razvidno, da je mišljeno 3. desetletje življenja)

  Več:

  Kadar pa želimo biti nedvoumno razumljeni, je za navajanje let vsekakor bolje uporabiti izrazne načine, ki ne dopuščajo različnih interpretacij, npr.:

  • V obdobju od 21. do 30. leta je ustvaril veliko pomembnih književnih del.

  ali

  • V letih 1931–1939 je ustvaril veliko pomembnih književnih del.

  Helena Dobrovoljc, Peter Weiss, Tina Lengar Verovnik (november 2019)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.