×

Kako imenujemo okrogle okraske za božično smrečico?
 • Vprašanje:

  Zanima me, katera beseda je ustrezna za poimenovanje kroglastega božičnega okrasja za smrečico. Našla sem več izrazov, ki se uporabljajo: bunka, bunkica, kroglica itd. Ali mi, prosim, svetujete, kateri je pravilen?


  Odgovor:

  V naših slovarjih, ki razen nekaterih novih izrazov gradivsko temeljijo na gradivu izpred leta 2000, so uslovarjeni novoletni okraski, novoletni obeski, lamete in lastki:

  laméta -e ž (ẹ̑)
  bleščeča vrvica, bleščeč trak, zlasti za okrasitev novoletne jelke: srebrne, zlate lamete
  lásek -ska m (ā) nav. mn. [...] 2. nitast okrasek za novoletno jelko, božično drevesce: razprostreti po jelki laske

  Z leti so se navade nekoliko spremenile in večinoma govorimo o okraskih za božično oz. novoletno jelko ali smrečico. Če želimo biti natančni glede vrste, govorimo najpogosteje o bunkicah; v rabi so, a redkeje tudi bunke in kroglice, pa tudi bučke.
  Vsi izrazi, ki jih naštevate, tj. bunkica, bunka, kroglica, so ustrezni in z vidika leksikalnih izbir ne moremo govoriti o bolj ali manj pravilnih, so pa v različnih okoljih nekateri bolj, drugi manj znani.

  bunkica

  • Podstavek okrasimo z novoletnimi bunkicami, bršljanom in preostankom traku.
  • Pred hišo imata postavljeno božično smreko, ki pa ni okrašena z bunkicami in lučkami kot večina božičnih drevesc, temveč z začimbami in pikantnimi omakami.

  bunka

  • To še ni novoletna smreka, ampak so pisane veje s pisanimi bunkami v veliki živo zeleni stekleni vazi.

  kroglica

  • Na sam božični večer nas je Gigica veselo presenetila, ko je prinesla nekaj pravih okraskov, kroglic za božično drevo. Povrh tega smo dobili še prgišče srebrnih laskov – trakcev –, ki so jih med vojno uporabljala ameriška letala za radarske motnje.

  bučka

  Taka raba bo zabeležena tudi v slovarjih sodobnega knjižnega jezika.

  Helena Dobrovoljc, Peter Weiss (december 2019)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.