Neknjižnost izražanja svojine s predlogom: »pulover od Mojce«
-
Vprašanje:Zanima me, zakaj je slogovno neustrezno napisati pulover od Mojce?
Odgovor:Najbolj prototipičen način za izražanje svojine v slovenščini je z rabo svojilnega pridevnika. Pri tem uporabljamo tri obrazila:
- -ov: očetov telefon
- -ev (za govorjenimi c j č ž š dž): moževa knjiga
- -in: Mojčin pulover
Samostalnik je ob tvorbi pridevnika lahko podvržen tudi glasovnim premenam (a), daljšanju osnove (b) in krajšanju osnove (c) ali tudi več spremembam hkrati (č), npr.:
(a) mamica – mamičino kolo
(b) Jože – Jožetov avtomobil
(c) šipek – šipkov čaj
(č) pisec – piščeva nagradaNašteto je ob upoštevanju vseh zahtev slovnične pravilnosti najbrž razlog, da se je začelo v pogovorni slovenščini iskati izrazno lažje načine, ki niso povezani s tvorjenjem novih besed. Izražanje s predložno zvezo (pulover od Mojce) je danes razširjeno, a le v nestandardni slovenščini. Poenostavljanje ni le slovenska značilnost: podobno je v nemščini, v kateri rodilniško svojino (Das Auto meines Vaters) vse bolj izpodriva dajalnik (Das Auto von meinem Vater).
V slovenščini je torej predložna zveza z rodilnikom pulover od Mojce neknjižna, značilna za pogovorni jezik.
Opozorimo še na dvoje:
(1) Rodilnik brez predloga srečujemo zlasti v starejši slovenščini (najbrž pod vplivom nemščine), najpogosteje v pesemskem jeziku (hiša očeta) in s pridevnikom (hiša mojega očeta).
(2) Povsem slogovno nevtralna je rodilniška svojina v primerih, ko je samostalnik, ki je nosilec svojine, izvorno pridevniški:- Koseski – pesmi Koseskega;
ali ko je treba izraziti svojino osebe z večbesedneim imenom:
- Jovan Vesel Koseski – pesmi Jovana Vesela Koseskega.
Helena Dobrovoljc (januar 2020)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.