×

Deljenje besed z vezajem in nedeljivi vezaj
 • Vprašanje:

  Kako grafično prikažemo deljenje besed z vezajem, npr. božično-novoletni (koncert), če bi morali besedo deliti točno tam, kjer je vezaj?


  Odgovor:

  Slovenski pravopis v členu 608 pravi:

  Če besedo, ki se piše z vezajem, delimo ravno tam, kjer je v njej vezaj, ga lahko prenesemo na začetek druge vrstice, na koncu prve pa pišemo deljaj: le- -ta, črno- -bel.

  Vaš primer bi torej delili tako, da bi prvemu delu zloženke (božično) sledil deljaj, vezaj pa bi skupaj z drugim delom zloženke (-novoletni) prenesli v naslednjo vrstico.

  Pri nas je Word najbolj razširjen urejevalnik besedil, zato je tole navodilo napisano zanj. V besedah, v katerih želite namesto vezaja imeti natisnjeno kombinacijo deljaja na koncu prve vrstice in vezaja na koncu druge, v vsaki taki besedi namesto vezaja zapišite niz dveh znakov:

  (1) tako imenovani izbirni vezaj, dejansko deljaj (dobite ga s kombinacijo tipk Ctrl+-, to je vezaj na tipkovnici desno od pike), ki se na zaslonu kaže kot daljši pomišljaj, na desni zalomljen navzdol, in
  (2) tako imenovani nedeljivi pomišljaj (dobite ga s kombinacijo Ctrl+Shift+-), ki se na zaslonu kaže kot vezaj.

  Prvi znak sredi besede v natisu ali PDF-u ne bo viden, na koncu vrstice pa se bo spremenil v deljaj. V naslednji vrstici bo zapisan znak, ki je v računalniku podoben vezaju in bo kot tak tudi natisnjen; če po besedilu iščemo vezaj, nam računalniški program vendarle pokaže tudi tega:

  božično-
  -novoletni

  Če v besedilo pred to besedo kaj dopišete ali iz njega izbrišete in se bo meja deljenja spremenila tako, da bo beseda po novem v celoti zapisana v isti vrstici, bo v tisku ali PDF-u, ne pa na zaslonu, dobila obliko

  božično-novoletni.

  Z dvema zaporednima vezajema te elastičnosti ni mogoče doseči.

  Vezaje v besedilu lahko v po dva znaka zamenjate samodejno tako, da odprete okno Najdi in zamenjaj (Ctrl+H), potem pa v prvo okence (Najdi) vpišete vezaj, v drugo (Zamenjaj z) pa po pritisku na gumb »Posebno« izberete pogojni vezaj (v okencu se bo prikazal kot ^-; to je zgornji znak pod 1) in takoj za njim nedeljivi vezaj (v okencu ^~; znak pod 2). Zamenjate lahko vezaj za vezajem (»Zamenjaj« in vsako odločitev potrdite) ali pa vse hkrati (Zamenjaj vse).

  Nekaj malega o deljenju spletnih naslovov je v svetovalnici objavljeno na strani https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/325/dolgi-spletni-naslovi-kako-jih-delimo.

  Peter Weiss, Tina Lengar Verovnik (februar 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.