×

Kako pisati ime s sestavino »hostel«
 • Vprašanje:

  MC Hostel, MC hostel, MC-hostel?
  Gre za del določenega podjetja, ki očitno ni registriran z vezajem.
  Kakšno začetnico naj uporabim pri besedi hostel?


  Odgovor:

  Po podatkih, dostopnih na spletu, je uradni naziv podjetja, po katerem sprašujete, MC Hostel Brežice. Pravopisna pravila v zloženkah iz podredne zveze tudi res predvidevajo rabo vezaja, vendar pa je pri imenih podjetij treba upoštevati uradni zapis, s katerim je podjetje registrirano. O tem smo že pisali tukaj. Najverjetneje gre za tip imena, ki je tvorjen po vzorcu analiza DNK > DNK analiza (Hostel MC > MC Hostel). MC lahko razumemo kot kratico v svojilni vlogi (MC-jev hostel).

  Nekatera pravopisna pravila (npr. zapis okrajšav s. p., d. o. o. in d. d.) so nekoliko prilagojena prav zaradi zapisa v registru podjetij, saj se lahko pri nenatančnem navajanju registriranega imena hitro pripeti neskladje z zakonodajo. Pri registraciji podjetij pravila niso vedno upoštevana tudi zaradi subjektivne in kreativne komponente, ki sta pri poimenovanju pogosto prisotni:

  • Če hočete vsaj približno doživeti staro slavo lokala Bikofe v središču Ljubljane, imate še teden dni časa.
  • Citycenter, kavarna CoffeeRepublic, CELJE (STA/AVDIO) 10.00 novinarska konferenca Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske (UIP)

  Če je v večbesednem stvarnem imenu občnoimenska sestavina, je ni treba pisati z veliko začetnico. Če se je Mladinski center Brežice odločil, da bo uradno ime njihovega hostla trodelno: kratica + občna sestavina + ime kraja, potem bi bil (po pravopisu) pravilen zapis MC hostel Brežice. Najbrž jih je k takemu zapisu napotila kratica v prvem delu. Če bi se hostel imenoval Mladinski hostel Brežice, bi bilo zadreg z začetnico manj, saj pridevnik v prvem delu imena jasno kaže na to, da sestavina hostel ni samostojna.

  Tretja poimenovalna možnost bi bila Hostel MC Brežice (= hostel Mladinskega centra Brežice); ker je beseda hostel na začetku imena, je velika začetnica upravičena. Če bi ime MC Hostel Brežice kdo razumel, kot da je Hostel ime mladinskega centra, in bi zvezo razvezal v mladinski center Hostel Brežice, ne bi bil na napačni poti, vendar je pomembno zlasti, kakšen je uradni (registrirani) zapis imena – v tem primeru je to MC Hostel (Brežice).

  Urška Vranjek Ošlak, Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik, Peter Weiss (marec 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.