×

Vejica za tremi pikami v dobesednem navedku
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali je za tremi pikami v dobesednem navedku (pred narekovajem) treba napisati še vejico.
  »To je pa videti nevarno ...(,)« je zašepetal.


  Odgovor:

  Tri pike se lahko v dobesednem navedku pred narekovajem pojavijo v treh različnih vlogah, a nikoli jim ne sledi vejica.

  (1) Povsem neproblematična je vloga končnega ločila, ki hkrati zaključuje poved (vsi zgledi v odgovoru so iz korpusa Gigafida 2.0):

  • »Vozil sem kočijo, ona pa je sedela v njej. Bilo je temno, deževalo je in ...« Obmolknil je.
  • »Ko bi le imel kramp, kos železa ali kamen ...« A verjetno tudi to ne bi pomagalo.

  (2) Drugo možno mesto za rabo treh pik je ob koncu dobesednega navedka, ki mu sledi še spremni stavek. V takem primeru z vejico zamenjujemo le piko, medtem ko druga končna ločila, tj. klicaj, vprašaj in tri pike, ostajajo nespremenjena (se pa spremni stavek kljub temu nadaljuje z malo začetnico). Tak je vaš primer, dodajam pa še tri :

  • »Kako veste ...« je začela, nato pa se zavedela, da bo tako priznala svoje dejanje.
  • »Trenirala sva dvakrat na dan v trimskem kabinetu pa na parketu, kombinirala sva uteži, tek, sprinte, vaje za moč, vzdržljivost, boks ...« je našteval in dodal, da ga je zadnji navdušil že med rehabilitacijo v Moskvi.
  • »Pred dnevi smo imeli tu skupino iz Goriških Brd, pa skupino z Bleda ... in sem si mislil, če pridejo sem iz takšnih krajev ...« se čudi Peter.

  (3) Tretja možnost pa je raba treh pik ob koncu prvega dela dobesednega navedka, ki ga prekine spremni stavek, po katerem se dobesedni navedek nadaljuje z malo začetnico. Kot je razvidno iz zadnjega zgoraj navedenega primera, se lahko tri pike uporabljajo tudi sredi povedi (pa skupino z Bleda ... in sem si mislil). Zato se tudi v primeru, kot je spodnji, lahko uporabijo namesto vejice, ki bi sicer zaključevala tak delni dobesedni navedek:

  • »Ne, samo bolečine. Kadar je buden. Večino časa je nezavesten in ima visoko vročino. Brez toplomera je težko reči, ampak višja je kot včeraj ... Če ti povem po pravici ...« je rekel s stišanim glasom, »me začenja resno skrbeti zanj.«

  Tina Lengar Verovnik (april 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.