×

Raba imena »Rog Črmošnjice«
 • Vprašanje:

  H kateri vrsti imen spada zveza Rog Črmošnjice in kakšen je njen pravopisno ustrezen zapis?


  Odgovor:

  Ime Rog Črmošnjice združuje smučarskemu središču najbližje naselje, tj. Črmošnjice, in planoto Rog. Ker ne gre za standardizirano ime, temveč je njegova podoba odvisna od interesov lastnika, se lahko spreminja, zato danes ni več aktualno. Kasneje so ga poimenovali Bela oziroma Bela - Rog Črmošnjice, danes pa se imenuje Gače.

  Ime Rog Črmošnjice torej danes ni več aktualno, sicer pa ga sklanjamo v obeh sestavinah, saj sta enakovredni: v Rogu Črmošnjicah. Zato bi bili lahko tudi povezani tudi z vezajem (dvojno ime kot npr. Gozd - Martuljek), ki je po veljavnem pravopisu iz leta 2001 nestičen.

  Na povezavi pa lahko preberete odgovor, v katerem pojasnjujemo razliko med različnimi tipi dvojnih imen in utemeljujemo večjo smiselnost rabe pomišljaja kot vezaja?

  Helena Dobrovoljc (maj 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.