×

Ženska poimenovanja poklicnih standardov: »pomočnik kuharice« ...
 • Vprašanje:

  Pri nazivih poklicnih standardov, ki jih pripravljamo, smo dolžni uporabljati moško in žensko obliko naziva. Npr: Skupnostni tolmač/skupnostna tolmačka, Vizažist/vizažistka.
  So pa primeri, ko smo v dilemi, kateri je pravi način zapisa: npr. Pomočnik kuharja. Ali je ženska oblika Pomočnica kuharice ali bi celo morali uporabiti vse 4 verzije: Pomočnik kuharja/pomočnica kuharja/pomočnik kuharice/pomočnica kuharice?


  Odgovor:

  Dilemo glede večbesednih poimenovanj poklicev smo predstavili že v odgovoru o vršilki/vršilcu dolžnosti direktorja ali direktorice.

  Namen navajanja poklicnih standardov je standardizirati nazive v potencialnih oziroma mogočih oblikah in s tem olajšati jezikovno izbiro tistim, ki morajo te nazive v svojem okolju in besedilih uporabiti.

  S te perspektive je odgovor povsem preprost: v standardu se navede vse izrazne možnosti, ki se v tej poklicni skupini lahko pojavijo. To pa so: pomočnik kuharja, pomočnica kuharja, pomočnik kuharice, pomočnica kuharice.

  Helena Dobrovoljc (junij 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.