×

Velika začetnica: kako pišemo »zmaji« (SŽ Olimpija), »železarji« (SIJ Acroni Jesenice), »orli« ...
 • Vprašanje:

  Ali se – po analogiji z Risi, Avseniki ..., ki ste jih že obravnavali v Jezikovni svetovalnici – tudi Zmaji in Železarji (člani hokejskih klubov) itd. pišejo z veliko začetnico (Npr. Na Jesenicah so zmagali Železarji.)? Kako pa je z orli (smučarskimi skakalci)?


  Odgovor:

  Pri rabi začetnice je treba razlikovati med dvema tipoma poimenovanj za pripadnike različnih glasbenih, navijaških in športnih skupin:

  1. Če so poimenovanja prekrivna z imenom skupine (Viole, Sokoli, Avseniki, Slaki, Modrijani), jih pišemo z veliko začetnico. Npr. ... tako pravi prvi Čuk Jože Potrebuješ ...

  Enako velja pri prevedenih imenih (o čemer smo že pisali v odgovoru: Prevzemanje imen športnih in glasbenih ter drugih skupin: »Dallas Mavericks«, »Dunking Devils« ...), če se moštvo imenuje npr. Pelikani (New Orleans Pelicans), Sršeni (New Orleans Hornets) ali Risi (Charlotte Bobcats).

  1. Če poimenovanja niso prekrivna z imenom, ampak gre za iskanje podobnosti oziroma za primerjave tipa oni so kot risi (risi), so kot orli (orli), prihajajo iz mesta zmajev (zmaji), iz mesta z železarno (železarji) ..., pišemo poimenovanja z malo začetnico.

  Helena Dobrovoljc (november 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.