×

Povratni svojilni zaimek (3)
 • Vprašanje:

  V odgovoru z naslovom Povratni svojilni zaimek: enostavčna in večstavčna poved pišete, da je v stavku Družba je zaradi kršitve svojih modelov vložila tožbo. uporaba povratno svojilnega zaimka pravilna.
  Meni se zdi, da se v tem primeru razume, da je družba sama kršila svoje modele.


  Odgovor:

  Če v zvezi svojih modelov uporabimo povratni svojilni zaimek, izrazimo, da so modeli v lasti družbe, neznani subjekt pa jih je kršil ..., saj se uporabljeni zaimek ne nanaša na kršitev, temveč na modele. Če bi hoteli povedati, da je družba sama kršila svoje modele, bi zapisali, da je prišlo do lastne kršitve svojih modelov, kar pa je v celotni povedi povsem nelogično.

  Problem tega stavka je, da imamo ob glagolniku še en neizraženi »osebek«, ki je lahko prav tako potencialna naveznica:

  • Družba(i) je zaradi PRO(j) kršitve svojih(i/j?) modelov ...

  Če bi bil ta osebek izražen, bi verjetno prevzel navezovanje:

  • Družba(i) je zaradi Mihove(j) kršitve svojih(j) modelov ...

  Zato so s čisto formalnega stališča taki stavki vedno dvoumni, vendar bralcu pri razdvoumljanju pomaga zunajjezikovno znanje – katero navezovanje je bolj smiselno v danem kontekstu.

  Helena Dobrovoljc, Alenka Jelovšek (januar 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.