×

Zapisovanje naslovov ljubljanskih naselij: »Ljubljana Zalog«
 • Vprašanje:

  Zanima me, kakšno je pravilo zapisovanje naslovov v primerih Ljubljana Zalog, Ljubljana Dobrunje, Ljubljana Polje – ali je potreben vmes (ne)stični vezaj? Google zadetki so glede tega (seveda) zelo nekonsistentni.


  Odgovor:

  Gre za dvodelno večbesedno lastno ime (SP 2001 § 35 in § 69), ki ga v navedenih primerih zapisujemo kot samostalniško zvezo z desnim samostalniškim prilastkom, tj. Ljubljana Zalog, Ljubljana Dobrunje, Ljubljana Polje, Ljubljana Črnuče ipd., npr.

  • Na SŽ-ju na kritiko odgovarjajo, da je znotraj ljubljanskega mestnega območja štirinajst postaj oziroma postajališč: Ljubljana, Ljubljana Zalog, Ljubljana Polje, Ljubljana Rakovnik, Ljubljana Vodmat, Brezovica, Ljubljana Tivoli, Medno, Ljubljana Vižmarje, Ljubljana Stegne, Litostroj, Ljubljana Črnuče, Ljubljana Ježica in Ljubljana Brinje, hkrati pa razmišljajo o odprtju novih postajališč, ki bi Ljubljančanom približale vlak in jim ponudile še več možnosti za alternativni, bolj trajnosten način prevoza na delo, v šolo in po drugih opravkih.

  O razlikah med dvodelnimi in dvojnimi imeni (SP 2001 § 35) smo sicer v Jezikovni svetovalnici že pisali v odgovoru Izpust vezaja v zemljepisnem imenu.

  Nataša Gliha Komac (januar 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.