×

Sklanjanje imena »Franc Bergelj«
 • Vprašanje:

  V našem kraju imamo dom upokojencev, ki ima naziv po pokojnem doktorju, ki se je pisal Franc Bergelj. Do sedaj je veljalo, da se imenovana ustanova imenuje Dom dr. Franca Berglja. Po novem pa je na informacijski tabli napisano Dom Franca Bergelja.
  Prosim za mnenje o pravilnosti zapisa.


  Odgovor:

  V Žirovnici na Gorenjskem, od koder je bil doktor France Bergelj, in v okolici tega kraja, se njegov priimek naglasi na prvem zlogu s širokim e-jem [bêrgəl], drugi e pa izgovorimo kot polglasnik. (O tem pojavu smo podrobneje že pisali v odgovoru: [Kako sklanjamo priimek »Štorgelj«?]).(https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/511/kako-sklanjamo-priimek-štorgelj)

  Ob sklanjanju naglas ostaja na prvem zlogu, zaradi česar je izpad polglasnika v drugem zlogu (torej Berglja) pravilen in v rodilniku zapišemo ime brez drugega e-ja: Dom dr. Franca Berglja.

  Oblika dr. Franceta Bergelja bi bila upravičena, če bi se priimek Bergelj izgovarjal [bərgél] ali [bergél], saj v tem primeru od rodilnika ednine naprej drugi e ne bi mogel izpasti – zdaj izpade, ker je izgovorjen kot nenaglašeni polglasnik.

  Matej Meterc, Peter Weiss (maj 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.