×

»Goriška brda« in »Brda« ter »Sončevi« in »sončni« žarki
 • Vprašanje:

  V literaturi sem zasledila različno rabo pisanja začetnice kraja: Goriška Brda (nekateri avtorji pišejo besedo Brda z veliko, drugi z malo začetnico) in me zanima kaj je prav. Poleg tega sem zaznala, da nekateri pišejo sončev žarek, drugi sončni žarek in celo v nekaterih primerih Sončev z veliko začetnico. Kaj je torej pravilno?


  Odgovor:

  Goriška Brda in Brda: Pri imenu Goriška brda res pogosto zasledimo zapis druge sestavine z veliko začetnico, saj ime pišemo tudi okrajšano, tj. samostojno kot Brda. Imena Goriška brda, Ljubljansko barje, ki jih našteva SP 2001 v členu 37, v okrajšani obliki neuradno pišemo z veliko začetnico. Če so del večbesednega nenaselbinskega imena, pa po pravopisu (člen 73) pišemo neprve sestavine z malo, če že same niso lastno ime. Brda niso lastno ime, kar dokazujeta zemljepisni imeni Primorska brda in Šavrinska brda.

  Sončev in sončev in sončni (žarek): Slovenski pravopis v členu 141 govori o razliki med imeni nebesnih teles (Sonce) in poimenovanji delov obdajajoče nas stvarnosti, tj. kadar ne poimenujejo nebesnih teles (sonce, luna, zvezde). Iz teh imen nastali pridevniki se ravnajo po veliki začetnici samostalnika, torej: Sončev žarek je žarek nebesnega telesa Sonce; žarki pa so različnih vrst: sončni, svetlobni, laserski. Zveza sončev žarek v luči tega razlikovanja res ni posrečena.

  Aleksandra Bizjak Končar, Helena Dobrovoljc, Peter Weiss (maj 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.