×

Cepivo proti novemu koronavirusu ali proti bolezni covid-19?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako je prav. Se cepimo proti novemu koronavirusu ali proti bolezni covid-19?


  Odgovor:

  Če smo v odgovoru o tem, ali smo v epidemiji oz. pandemiji koronavirusa ali pa bolezni covid-19, napisali, da se epidemija nanaša na bolezen in ne na virus (Kako je prav: »epidemija koronavirusa« ali »epidemija koronavirusne bolezni«?), je pri cepljenju tako, da se cepimo proti boleznim (da ne bi zboleli), virusu pa s cepivom zgolj zmanjšamo moč, saj s cepivom nanj pripravimo svoj imunski sistem. Zdravniška stroka torej govori o cepljenju proti bolezni.

  Kadar pa virus povzroča več vrst bolezni, npr. HPV je virus, ki povzroča različne vrste rakavih obolenj, najpogosteje raka materničnega vratu, je v rabi pogostejša zveza cepiti se proti HPV. Podobno velja za cepiva proti boleznim, pri katerih imajo bolezni različne povzročitelje; npr. gripo (influenco A) povzročajo različni sevi virusa H1N1, H5N1, H3N2 ..., pri strokovno bolj natančnem poročanju zdravniki natančno povedo, proti kateremu sevu virusa cepijo.

  Helena Dobrovoljc (junij 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.