Vejice in odvisniki
-
Vprašanje:Prosila bi vas, če mi lahko poveste pravilo v zvezi z odvisniki in vejico pred veznikom in, ki temu odvisniku sledi. Večkrat sem namreč v zagati, kdaj pred veznikom in uporabiti vejico v daljših povedih.
Če sem zastavila preobsežno vprašanje, prosim, če me lahko le usmerite na literaturo, ki zajema tovrstna pravila.
Odgovor:V našem arhivu se je nabralo že veliko vprašanj, povezanih z vejico pred veznikom in ali pred večbesednimi vezniki, katerih del je in (in sicer, in to), pa tudi pred vezniškimi zvezami, ki jih in začenja (in ker, in čeprav ipd.).
Najbolj neposredno na vašo dilemo odgovarjamo v temi Vejice v povedi »Upam, da ste zdravi in vas lepo pozdravljam.«. Vendar je okoliščin, v katerih se pred in znajde vejica, še veliko več, zato vam predlagam, da sami pregledate vprašanja na ključno besedo vejica (na povezavi), saj je veznik in vedno naveden že v njihovih naslovih.
Tina Lengar Verovnik (september 2021)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.