Besedni red s členkom »že«
-
Vprašanje:Glede na besedni red v pretekliku, ki je že bil objavljen v tem vprašanju, me zanima, zakaj se vrstni red spremeni, ko dodamo členek "že".
Pomožni glagol biti je na drugem mestu:- Včeraj sem jedel (ob osmih).
- Jedel sem (kosmiče).
- Maja je jedla (doma).
Ko dodamo že, se spremeni in nastane:
- Sem že jedel. (Kot odgovor na vprašanje: Si že jedel?)
Po katerem pravilu pride pomožni glagol biti v tem primeru na prvo mesto?
Odgovor:Glagol biti kot del naslonskega niza sicer res najpogosteje stoji na drugem mestu, točneje za prvim stavčnim členom (taki so zgledi, ki jih navajate) ali tudi veznikom, vendar se zlasti ob elipsi sicer prvega elementa v stavku (stavčnega člena ali veznika) lahko pojavlja tudi na začetku.
Pri navedenem zgledu Sem že jedel si tako lahko predstavljamo, da je izpuščen zaimek jaz: [Jaz] sem že jedel. Prosta stava, ki je omenjena v odgovoru, ki ga citirate, stavek organizira tako, da so že znane oz. splošno predvidljve informacije na začetku stavka (izpuščeni zaimek jaz), nove oz. dodatne (jedel) pa na koncu. Stava členka že pa je taka, da poudari novo informacijo (jedel). Tak besedni red je zato povsem nevtralen.
Dejan Gabrovšek, Domen Krvina (november 2021)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.