Jezikovna svetovalnica
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno
    • Registracija
    • Prijava

Mala ali velika začetnica za dvopičjem in ločila pri naštevanju

Scheduled Pripeto Zaklenjeno Premaknjeno dvopičje
    pravopisločilamala ali velika začetnicadvopičje
    1 Objave 1 Posters 2.0k Ogledov 1 Watching
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Le uporabniki s pravicami upravljanja tem jo lahko vidijo.
    • ModeratorM Nedosegljiv
      Moderator
      Zadnje urejanje: Skrbnik

Vprašanje:

Zanima me, ali se v spodaj navedenih primerih za dvopičjem piše mala/velika začetnica in kakšno je v teh primerih končno ločilo (gre za pisno pripravo na vzgojno-izobraževalno delo v vrtcu).

VSEBINA: moja družina
      DATUM IN ČAS IZVAJANJA NASTOPA: 8. 3. 2021, 9.15
      STAROSTNA SKUPINA: 3–6 let
      OSREDNJE PODROČJE: družba
      GLOBALNI CILJI: spoznavanje samega sebe in drugih ljudi

Poleg tega me zanima, ali je med spodaj navedenimi naštevalnimi enotami, ki niso samo besede, primernejša vejica ali podpičje.

SREDSTVA IN PRIPOMOČKI: sličice za igro pantomime; vzorci zaporedja na predlogah; risalni listi, na katere so otroci predhodno iz palčk prilepili obliko hiše; mize, označene s simboli; barvice.

Odgovor:

Vaše vprašanje se nanaša na dvopičje, ki je skladenjsko rabljeno kot znamenje, da bo za uvodnim besedilom sledilo pojasnilo/ponazorilo ali konkretizacija povedanega. Dvopičje bi bilo tu mogoče izpustiti, če bi uvajalno besedilo oblikovali kot naslove, zato se zdi smiselno uporabiti veliko začetnico.

VSEBINA: Moja družina
      DATUM IN ČAS IZVAJANJA NASTOPA: 8. 3. 2021, 9.15
      STAROSTNA SKUPINA: 3–6 let
      OSREDNJE PODROČJE: Družba
      GLOBALNI CILJI: Spoznavanje samega sebe in drugih ljudi

VSEBINA
      Moja družina
      OSREDNJE PODROČJE
      Družba
      GLOBALNI CILJI
      Spoznavanje samega sebe in drugih ljudi

Če naštevamo večbesedne enote, ki so lahko tudi stavčne, je bolje uporabiti podpičje:

SREDSTVA IN PRIPOMOČKI: Sličice za igro pantomime; vzorci zaporedja na predlogah; risalni listi, na katere so otroci predhodno iz palčk prilepili obliko hiše; mize, označene s simboli; barvice.

O različnih možnostih pisanja oz. o tem, kako bi utemeljili zapise z malo začetnico za dvopičjem, pa si preberite tudi odgovor: Mala ali velika začetnica: vabilo.
      Druga možnost je namreč, da bi besedila za dvopičjem ne razumeli kot samostojnega naslova, ampak zgolj ključno besedo, zato je mogoč tudi zapis z malo začetnico:

Vsebina je moja družina > Vsebina: moja družina
      Osrednje področje je družba > Osrednje področje: družba

Ta je smiselna tudi takrat, kadar naštevamo besede, ki so lahko lastna imena ali občna poimenovanja in ima začetnica razlikovalno vlogo.

Opomba: Odgovor je bil dopolnjen januarja 2025.

Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik (maj 2022)

1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • 1 / 1
      • Prva objava
        Zadnja obava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

© ISJFR ZRC SAZU

• O svetovalnici
      • Fran.si