V katero besedno vrsto se uvršča beseda »to«?
-
Vprašanje:Zanima me, v katero besedno vrsto spada beseda to (npr. v stavku Z nedoločnim zaimkom izražamo to, česar ne poznamo.) in tudi v katero podvrsto spada.
Odgovor:V navedeni povedi je to posamostaljeni kazalni zaimek srednjega spola. V SSKJ2 je tovrstna raba opisana pri kazalnem zaimku ta pod rimsko številko II., ki označuje njegovo samostalniško rabo, in sicer pod točko B:
II. v samostalniški rabi
B)
// izraža stvar, pojav, kot ga določa odvisni stavek: to, kar se nabira na šipi, so vodni hlapi; to, da se telo giblje okoli osi, se imenuje vrtenje; za to, kar se je zgodilo, še niso našli razlage; bal se je zlasti tega, da bi se vozilo pokvarilo; obljubil mi je tudi to, da bo delo opravil pravočasno; želi si samo to, da bi bil zdrav / kaznovan je bil zaradi tega, ker je škodo povzročil iz malomarnosti; na vrh so hoteli kljub temu, da niso imeli dobre opremeV Slovenskem pravopisu 2001 najdemo takšen to kot tretjo podiztočnico pod ta, besednovrstno je označen kot pojmovni samostalnik srednjega spola, primeri za tovrstno rabo pa v podiztočnici niso navedeni, čeprav najdemo podoben primer pri pridevniškem kazalnem zaimku označen kot v napovedovalni rabi: Zanima me ta stvar [= to]: kam nas vodi tako visoka inflacija.
V povedi torej to deluje kot soodnosni izraz v glavnem stavku, ki kaže, kateri odvisnik mu sledi (v glavnem stavku je v vlogi predmeta in je sonanašalen s sledečim predmetnim odvisnikom). Ker se posamostaljeni zaimek to in predmetni odvisnik nanašata na isto stvar oz. pojav, lahko to izpustimo, ne da bi okrnili poved:
- Z nedoločnim zaimkom izražamo, česar ne poznamo.
Alenka Jelovšek (junij 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.