Pridevnika »konopljin« in »konopljen«
-
Vprašanje:Pri pisanju diplomske naloge sem pri treh virih zasledila rabo izraza konopljen papir, kar se mi zdi čudno, saj sem navajena na izraz konopljin. Preverila sem še na Gigafidi, kjer je raba konopljin bolj pogosta. A vseeno nisem prepričana, katerega naj uporabljam.
Odgovor:Združeno.
Danes je, kot tudi sami ugotavljate, veliko pogosteje rabljena oblika konôpljin. Druge enake tvorbe so npr. aloja → alojin, kadulja → kaduljin ipd.
Nenavadnost pridevnika konopljén izvira iz starejšega obrazila -en, ki izraža pomen snovnosti in smo ga pri nekaterih pridevnikih vajeni in je tudi ohranjen, pri drugih pa se izgublja. Obrazilo -en je prisotno v snovnih pridevnikih lanen, platnen, volnen, glinen, lesen, jeklen, obrazilo -in pa v zemljepisnem imenu Konopljin dol. O tem smo pisali tudi pri pojasnilu glede pridevnika ajden.
Razlikovanje ajdin, konopljin cvet nasproti ajdna moka, konopljena vrvica se danes pri izražanju snovnosti umika in tako, kot se je pri ajdi uveljavilo obrazilo -ov (ajdov), se pri konoplji uveljavlja -in (konopljin). Ni pa tako malo rabe s konopljen, npr. Gigafida 2.0 in sodobna besedila na spletu:
- konopljen motvoz (splet)
- konopljen biskvit (Delo in dom)
Andreja Žele, Helena Dobrovoljc, Silvo Torkar (september 2022)
Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.