×

Vrstilni števnik ob imenih prireditev
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako je z začetnico pri imenih prireditev, dogodkov ..., ki se začnejo s številko. Na primer: 50. P/pivo in cvetje, 30. F/flosarski bal, 23. Z/zlata harmonika Ljubečne ...


  Odgovor:

  Na podobno vprašanje je bilo že odgovorjeno: Vrstilni števnik in lastno ime

  Če povzamemo:

  Gre za tradicionalno prireditev (festival, kongres, simpozij ali zasedanje), zato predstavlja spredaj stoječi vrstilni števnik spremenljivo dopolnilo k stvarnemu imenu; to pa je tudi brez vrstilnega števnika že samo po sebi lastno ime, zato ga pišemo z veliko začetnico: 50. Pivo in cvetje (ali petdeseto Pivo in cvetje), 30. Flosarski bal, 23. Zlata harmonika Ljubečne.

  Seveda lahko prireditev oštevilčimo tudi z glavnim števnikom na desni, za imenom prireditve – ta bi se pisal z indijsko-arabsko številko, tako kot se piše številka dela ob naslovu knjige na primer v primeru Etimološki slovar slovenskega jezika 5 (ali V).

  Dokaz, da je stvarno ime ime brez vrstilnega števnika Flosarski bal, je tudi to, da lahko pred njim namesto vrstilnega števnika uporabimo npr. pridevnik zadnji, s čimer je lahko mišljen povsem zadnji ali pa nazadnje organizirana prireditev.

  Helena Dobrovoljc, Peter Weiss (avgust 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.