Sklanjanje imena »Lilu«
-
Vprašanje:Zanima me pravilno sklanjanje imena Lilu (ž ali nevtralno).
Odgovor:Žensko ime Lilu, izgovorjeno [lílu] ali [lilú], sklanjamo po tretji ženski sklanjatvi.
Obrazložitev:
Vsa ženska imena, ki se ne končajo na -a, sklanjamo po tretji ženski sklanjatvi, torej brez glasovnih končnic. Izjema so imena, ki bi jih umestili v drugo sklanjatev, torej Jedrt, in jih tudi pogosto ne sklanjamo, čeprav bi jih lahko, npr. Jedrt, rod. Jedrti. (Gl. Gigafida 2.0.)Za slovenščino so neprototipična imena ženskega spola, ki se končajo na samoglasnike i, e, o in u. Npr.:
(1) V slovenščini je največ takih, ki se končajo na -i, npr. Lili, Mimi, Fanči. Pri sklanjanju se ravnamo po razširjenih manjšalnicah, npr. mami.
Vzorec: Bil sem pri mami.
Svojilni pridevnik: mamin ali mamijin(2) Imena na -e so redka: Lile, Nike, Inge, Beatrice.
Vzorec: Bil sem pri Nike.
Svojilni pridevnik: Nikin(3) Malo je imen na -u, npr. ime igralke Kjuder – Minu ali angleško Sue [sjú]. Po tem se ravna tudi Lilu [lilú].
Vzorec: Bil sem pri Lilu.
Svojilni pridevnik: Lilujin(4) Imena na -o so večinoma prevzeta: Koo [kó], Sapfo [sápfo].
Vzorec: Bil sem pri Koo.
Svojilni pridevnik: Koojin, vendar pri antičnih imenih ne: SapfinNatančna pojasnila glede sklanjanja in tvorbe pridevnikov pri teh imenih najdete tudi v članku Helene Dobrovoljc in Tine Lengar Verovnik o unikatnih, tujih in večbesednih ženskih imenih v monografiji Pravopisna razpotja, 2015, str. 137–150.
Če pa bi z imenom Lilu poimenovali osebo moškega spola, potem bi ime sklanjali po zgledu prevzetih občnih besed z daljšanjem osnove, npr. urdu in tofu, torej Lilu Liluja, svojilni pridevnik Lilujev.
Helena Dobrovoljc (januar 2023)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.