Vejica pred »namesto«, ki povezuje osebni glagolski obliki
-
Vprašanje:Vprašanje vejice v sledeči povedi je razklalo mojo družino in nekaj znancev:
- V ključnem trenutku tragedije Orfej Evridiko vidi(,) namesto pogleda.
Na stran vejice so se razen mene postavili vsi, ki so vprašanje prejeli. Trdijo namreč, da gre za dve osebni glagolski obliki, med katerima bi stala vejica, če bi bil, kar imajo oni za odvisni stavek, razširjen, torej: ... vidi, namesto da bi jo pogledal.
Na drugi strani stojim le jaz. Čutim, da tu vejice ni, saj si glagolski obliki delita obvezno tožilniško dopolnilo, torej morata biti priredno vezani polovici povedkovne fraze (žal terminologije, ki jo uporablja tvorbena slovnica, v slovenščini ne poznam), če želimo obdržati pomen.
Zanima me, ali se slovnica strinja z mano ali se je tudi sama zarotila proti meni.Vnaprej se zahvaljujem za vsakršen odgovor!
Odgovor:V SSKJ2 je namesto opredeljen kot predlog, v SP 2001 kot nepravi predlog. Skupaj z da se po SSKJ2 pojavlja v členkovni rabi za izražanje nasprotja s prej povedanim, po SP 2001 pa tvori protivno vezniško zvezo (namesto da). Po Toporišiču namesto da uvaja protivno razmerje, in sicer zamenjavo. Izražanje zamenjave je namesto pripisano tudi v SSKJ2, zgledi, ki sledijo, pa vsebujejo samostalniške, števniške in prislovne zveze, npr. znesti se nad tovarišem namesto nad tekmecem, namesto dvajset napiši deset, namesto danes pridi jutri.
V priročnikih ni mogoče najti zgleda, pri katerem bi namesto stal med osebnima glagolskima oblikama. Iskanje po korpusu metaFida potrjuje dvome glede rabe vejice, ki ste jih izrazili sami. Pogostejši so namreč zapisi brez vejic, čeprav se tudi te pojavljajo, npr.:
-
Če bi osnovno maso sladkali namesto solili, pa bi jih lahko uporabili kot sladico.
-
Prišli smo tako daleč, da nam namesto fižola ponujajo pasulj, da stvari nameščajo namesto postavljajo, nadomeščajo namesto zamenjujejo, da imamo vežbališča namesto vadišč, da tako kot mi tudi ptiči niso več prosti in na prostosti, ampak so kar svobodni.
-
Lisa je za vas pogledala in povprašala, kaj si lahko človek sposodi namesto kupi in pri tem tudi privarčuje.
PROTI
-
Tri blagovne znamke, trije majhni proračuni, tri agencije, tri strategije in bolestna ambicioznost slovenskih agencij so položaj Mure razdruževali, namesto združevali.
-
Preproge lahko tudi napnete, namesto prilepite na tla.
-
Zdenko je čaj solil, namesto sladkal, zato počakamo, da voda še enkrat zavre.
Če sledimo logiki, da gre pri namesto le za skrajšano zvezo namesto da (spala je, namesto da bi pospravljala > spala je, namesto pospravljala), bi pred njim napisali vejico, kadar uvaja osebno glagolsko obliko. Težko pa utemeljujemo, da je namesto sam po sebi protivni veznik, saj če bi bil, bi pred njim pisali vejico tudi v vseh drugih primerih, kot jo pišemo pred ampak tudi v neglagolskih zvezah (ni delal, ampak lenaril; zdrav, ampak utrujen). Zato nekateri po analogiji z vsemi drugimi zvezami tudi pri zaporedju dveh osebnih glagolskih oblik vejice ne pišejo. Na to morda vpliva tudi nepreglednost in pomenska nejasnost, ki jo obilica vejic lahko vnese v besedilo, npr. v drugem od zgoraj nanizanih primerov:
- Prišli smo tako daleč, da nam namesto fižola ponujajo pasulj, da stvari nameščajo, namesto postavljajo, nadomeščajo, namesto zamenjujejo, da imamo vežbališča namesto vadišč, da tako kot mi tudi ptiči niso več prosti in na prostosti, ampak so kar svobodni.
Podobne dileme se pojavljajo tudi pri vsaj eni od zvez z veznikom kot, in sicer bolj A kot B. Tudi tukaj se lahko kot členi pojavljajo različne besedne vrste, npr. samostalniki (imeti bolj srečo kot pamet), pridevniki (bolj hladen kot topel odnos), seveda tudi osebne glagolske oblike. Veznik kot lahko uvaja tako stavčne kot nestavčne primerjave (dokument kot ta PROTI dokument, kot je ta), po tej logiki bi torej pred osebno glagolsko obliko zapisali vejico. A v gradivu korpusa metaFida je tudi v teh primerih več zgledov brez vejic kot z njimi:
-
Raje bere knjige; za stripe meni, da se jih bolj gleda kot bere, ne odreka pa jim sporočilne vrednosti.
-
Testo mora biti trdno, vendar toliko, da ga lahko razvaljamo na krpe, ki jih bolj posušimo kot spečemo.
PROTI
-
Papir ima tudi za potek razgraditve neugodno razmerje med dušikom in ogljikom, zato lahko kot gnojilo rasti bolj škoduje, kot koristi.
-
Menim, da nas to bolj omejuje, kot osvobaja.
Razlog za nerabo vejice je – poleg analogije z neglagolskimi zvezami – morda tudi dejstvo, da v strukturno podobni dvočlenski stopnjevalni zvezi tako A kot B vejice ne pišemo, tudi če gre za osebni glagolski obliki (gl. odgovor na vprašanje v JS: [https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/567/vejica-in-vezniška-zveza-tako-kot-2]). V prej navedenih primerih z veznikom kot ne gre za tipične primerjalne zveze, saj jih razumemo kot zamenjavo ali protivnost (gnojilo rasti škoduje, ne pa koristi), zato je raba vejice ustrezna in pričakovana.
Tako tudi v primeru V ključnem trenutku tragedije Orfej Evridiko vidi (stavek A), namesto pogleda (stavek B) namesto v vezniški vlogi izraža zamenjavo (protivnost), pri kateri vejico pišemo (A, ampak B: Orfej Evridiko vidi, ampak je ne pogleda). Vejico lahko utemeljimo tudi z upoštevanjem, da je namesto le skrajšana zveza namesto da (Orfej Evridiko vidi, namesto da jo pogleda), ki uvaja osebno glagolsko obliko, pred katero vejico pišemo.
Potencialno bi poved lahko zapisali brez vejice, če bi jo razumeli vezalno (A in B: Orfej Evridiko vidi in je ne pogleda), kar pa je zelo malo verjetno, saj predlog namesto izraža zamenjavo, ob tem pa bi bila poved povsem nelogična in njeno sporočilo nejasno.
Manca Černivec, Tina Lengar Verovnik (junij 2023)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.