Jezikovna svetovalnica
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno
    • Registracija
    • Prijava

Slovarska razlaga: »zet« in »tašča«

Scheduled Pripeto Zaklenjeno Premaknjeno pomenska razlaga
    pomenoslovjepomenska razlagasskjesskjslovar
    1 Objave 1 Posters 710 Ogledov 1 Watching
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Le uporabniki s pravicami upravljanja tem jo lahko vidijo.
    • ModeratorM Nedosegljiv
      Moderator
      Zadnje urejanje:

Vprašanje:

V sredo grem na sodišče zaradi zadev v zvezi z mojim soprogom in mojo taščo. V slovarju še vedno piše, da je zet – hčerkin mož. Moj soprog je moškega spola, zakonska skupnost pa je določena tudi v družinskem zakoniku, Tako da sem tudi sam zet in mati mojega moža je tašča.
      No, da se ne morete preseliti v 21. stoletje ... Žalost.

Odgovor:

V zvezi z razlago besede zet 'hčerin mož v odnosu do njenih staršev' se nanašate na slovarja SSKJ in SSKJ2. Prvi je izhajal med letoma 1970 in 1991, drugi pa je izšel leta 2014 in je bil glede na prvo izdajo zgolj dopolnjen ter le deloma prenovljen. Kot taka sta bila objavljena v knjižni izdaji, v enaki obliki sta še vedno objavljena (in bosta v tej obliki tudi ostala) na spletnem portalu Fran, saj v slovarje, ki so bili že izdani, zaradi referenčnosti ne moremo posegati.

Od leta 2015 na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU nastaja nov slovar – tretja izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika oz. eSSKJ, ki je zasnovan povsem na novo in temelji na povsem novem gradivu. Prvi prirastek je bil na Franu objavljen leta 2016. Gre za rastoči slovar, pri katerem avtorice in avtorji posebno pozornost posvečamo družbeno občutljivim temam in njihovemu korektnemu prikazu.

V slovarju eSSKJ bodo pri razlagah upoštevana sorodstvena in partnerska razmerja med posameznicami in/oz. posamezniki, ki so v družbi in tudi zakonsko evidentirana. Geslo zet v najnovejšem slovarju eSSKJ na portalu Fran resda še ni objavljeno, objavljeno pa je geslo svak z razlago 'brat (zakonskega) partnerja ali sorojenčev (zakonski) partner'. Iz razlage je mogoče razbrati, da so vanjo poleg zunajzakonskih zajeta tudi istospolna partnerstva.

Opozarjamo še, da je namen splošnih razlagalnih slovarjev popis rabe besedja in so kot taki vedno odraz časa, v katerem so nastajali. Nikakor pa v splošnem razlagalnem slovarju ne gre za podajanje pravnih relacij, na podlagi katerih bi se lahko sodišče odločalo oz. presojalo.

Mija Michelizza (junij 2023)

1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • 1 / 1
      • Prva objava
        Zadnja obava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

© ISJFR ZRC SAZU

• O svetovalnici
      • Fran.si