×

Imena praznikov: sveti trije kralji
 • Vprašanje:

  Imam nekaj dilem v zvezi s poimenovanjem praznika, ki je zdaj že za nami. Ali je pravilno:

  • okrog praznika svetih treh kraljev ali
  • okrog praznika Svetih treh kraljev ali
  • okrog praznika svetih Treh krajev?

  Še dilema pri sopomenskem poimenovanju praznika:

  • ali okrog praznika Gospodovega razglašenja ali
  • okrog praznika gospodovega razglašenja?

  Že pri samem poimenovanju se mi zdi nenavadno, da ima SP 2001 zapisano Sveti trije kralji (tudi npr. Sveta družina), medtem ko gre pri besedi sveti dejansko za naziv (pišemo npr.: sv. Janez, sv. Barbara itd.).


  Odgovor:

  Imena praznikov prišemo v slovenščini z malo začetnico, razen, če je prva beseda svojilni pridevnik iz lastnega imena Gospodovo razglašenje, Marijino vnebovzetje, Prešernov dan ...

  O praznikih, ki pa so v podstavi osebna (tudi verska) lastna imena (npr. Sveti trije kralji, Sveta družina, Miklavž), in to v osnovni, ne pridevniški obliki, pravopisna pravila ne govorijo. Izvirna skladenjska podstava takih imen je: praznik Svetih treh kraljev, praznik Svete družine, god svetega Miklavža. Zadnji bi se po analogiji z drugimi tovrstnimi posebnimi dnevi lahko imenoval miklavževo (enako jožefovo, gregorjevo, silvestrovo ...). Če pride do metonimije, torej prenosa, je pomembna podstava, na primer:

  • darilo je dobil za Miklavža (< za Miklavžev god, ob Miklavževem godu)

  Podobno še:

  • uporabljam Pleteršnika (< Pleteršnikov slovar)
  • berem Cankarja (< Cankarjevo knjigo)
  • v sobi imam Groharja (< Groharjevo sliko)

  Vaš primer je nekoliko drugačen. Govorimo o prazniku, ki ima več imen (Gospodovo razglašenje, sveti trije kralji, mali božič, tretji božič). Druga različica je nastala po prenosu s poimenovanja osebe, oseb, v poimenovanje dneva:

  • obiskali so jih Sveti trije kralji
  • na svete tri kralje so koledovali (< na dan Svetih treh kraljev, ob prazniku Svetih treh kraljev)

  Z izpustom občnoimenskega jedra (dan, praznik) lastno ime izgubi značilno skladenjsko pozicijo, hkrati pa pride do pomenskega prenosa, saj pomen 'dan', 'praznik' prevzame novo jedro (prej prilastek): sveti trije kralji torej ni več ime osebe, temveč ime praznika. Te pa v slovenščini (razen zgoraj navedenih izjem) pišemo z malo začetnico. To vprašanje v slovenščini ni sistemsko rešeno, zato mu bomo zagotovo več pozornosti posvetili ob prenovi pravopisnih pravil, ki že poteka.

  Na drugi del vašega vprašanja: o pisanju pridevnika sveti v imenih, kot sta Sveti duh in Sveti trije kralji proti sveti Janez si lahko preberere več v odgovoru: Pisanje imena sveti duh in slovensko pravopisno izročilo.

  Helena Dobrovoljc (februar 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.