×

Raba predloga »prek« v pomenu 'izražanje sredstva'
 • Vprašanje:

  Ali je raba predlogov prek, skozi v spodnjih primerih sprejemljiva?

  a) Pogovarjala sta se prek Skypa.

  b) Sporočil ti bom prek interneta.

  c) Prehranjevanje ljudi skozi zgodovino


  Odgovor:

  O rabi predlogov prek in preko smo že pisali: Uporaba predloga prek oz. preko

  Tradicionalna stilistika je rabo predloga prek (preko) v pomenu 'izražanje sredstva, posrednika' zavračala, uporabnike pa so navadno napotili k rabi predloga po: javnost je obvestil po radiu. Tako prakso nadaljuje tudi SSKJ, kjer je odsvetovana raba označena z oznako neustaljeno (neustalj.), kot nadrejena sopomenka pa je predlagan predlog po (pismo so poslali prek kurirja; prek radia vplivati na javno mnenje). Slovenski pravopis 2001 to omejitev stopnjuje in rabo predloga prek v tem pomenu označuje kot prepovedano, svetuje pa nadomestilo s predlogom po.

  Sodobna raba izkazuje veliko pogostnost zvez sporazumevati se prek spleta, prek interneta, prek elektronske pošte ..., kar kaže, da jezikovni uporabniki rabe predloga prek v pomenu 'izražanje sredstva, posrednika' zlasti sodobnih elektronskih naprav (npr. Obiskovalce prireditve je prek satelita nagovoril tudi Unicefov ambasador sir Roger Moore) ne pojmujejo kot slabe oziroma neustrezne, temveč jo občutijo kot sprejemljivo možnost, kar se bo odrazilo tudi v novih normativnih priročnikih.

  Zveza skozi zgodovino je nevtralna.

  Helena Dobrovoljc (marec 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.